Nagykőrösi Arany-Napok

„Hagyományok újjászületése a Cifrakertben”

Legyen részese Ön is az élménynek! Találkozzunk Arany városában!

Dezső Kázmér, egykor legendás nagykőrösi polgármester kezdte el szervezni 1935-ben az I. Nagykőrösi Arany-Napokat. 1937-ig minden évben volt rendezvény, hol júliusban, hol szeptemberben. Ezeken az ünnepségeken főleg kiállítások, sportversenyek, ünnepélyek, kirándulások voltak, amikor pedig augusztusban tartották, csatlakozott az aratóünnep, mezőgazdasági kiállítás és vásár is a programsorozathoz. Majd a háború után már szórványosan egy-egy kiemelkedő jubileumhoz kapcsolódóan szervezték meg az eseményt. 1948-ban, az 1848-as forradalom és szabadságharc 100 éves évfordulóján Centenáriumi Arany-Napokat tartottak. A fő programelemek ekkor is a kiállítások, kulturális rendezvények és sportversenyek voltak. 1957-ben csatlakozott a város az Országos Arany János Emlékünnepségek programsorozathoz, amikor is négyszeres jubileumra emlékeztünk: Arany János születésének 140., halálának 75., a Református Gimnázium fennállásának 400. és A walesi bárdok megírásának 100. évfordulójára. Ekkor mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi kiállítást és vásárt, kulturális- és sportrendezvényt tartottak, valamint megnyitották az Arany János Emlékmúzeumot a Gimnáziumban.

Sok év kihagyás után 1999-ben Dr. Czira Szabolcs polgármester kezdeményezésére újból megrendezésre került a Nagykőrösi Napok a városban szeptember első hétvégéjén, melyet főleg a nagykőrösi vállalkozók szerveztek. Majd 2014-ben ismét visszakapta régi nevét a rendezvény, és immár Nagykőrösi Arany-Napok néven hirdeti ország-világnak a nagykőrösi újjáéledő Arany-kultuszt. A rendezvény eredetileg a nagykőrösi közönség szórakoztatására indult, a településhez való kötődés és a közösségbe tartozás érzetének erősítésére. Az évek során egyre jobban kinőtte magát a programsorozat, mára már egy teljes hétvégét, három napot betöltő fesztiválról van szó.

A város családi hétvégéje számos szórakoztató programmal várja a nagykőrösieket és a hozzánk érkező vendégeket. A rendezvény alapvető üzenete Arany János szellemiségének, kultuszának ápolása, és ehhez kapcsolódóan egy kikapcsolódást nyújtó, hiánypótló kulturális fesztivál, mely egyszerre ad teret többféle művészeti ágnak: könnyű- és komolyzenének, képzőművészetnek, irodalomnak, modern- és néptáncnak ötvözve a kulturális, művészi és közösségi élményt, egyedülállóvá téve a rendezvényt a térségben. Ilyen, Arany Jánossal, mint az egyik legnagyobb magyar költővel és irodalmárral kapcsolatos fesztivál korábban nem volt az országban, ezzel egyedülálló programsorozatot kínálva az egész ország lakosságának. Széles társadalmi rétegek, korosztályok, hátrányos helyzetben élők elérését szolgálja, hogy a rendezvény ingyenes. Az ingyenesség mellett minőségi kulturális előadásoknak ad helyet, teret adva a helyi és országos hírű fellépőknek. Mindezek a fesztivált egyéni arculatú rendezvénnyé teszik, melyek méltán járulnak hozzá a pozitív országkép kialakulásához, jó hírnevének erősítéséhez.

Szeptember első hétvégéjén színes programfüzér keretein belül megemlékezünk és betekintést nyújtunk Arany János munkásságába, életébe. Az esemény természetesen nem merül ki az irodalmi nosztalgiában, minden kedves vendég talál nálunk kedvére való elfoglaltságot. A rendezvény hagyományőrző felvonulással indul Arany János tiszteletére a XIX. századi hagyományok jegyében az Arany-út vonalán, „Arany” városnéző kisvonat kíséretével.

A felvonulók között találkozhatunk többek között az Arany János Református Gimnázium, Technikum és Kollégium tanáraival és növendékeivel; az Arany János Református Általános Iskola diákjaival; a Nagykőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola majorett csoportjának tagjaival; a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének és a Reformkori Hagyományőrzők Társaságának tagjaival is.

A menet a várost átszelve, Arany János életének főbb állomásait érintve érkezik a Cifrakertbe, amelyet útközben különböző fúvós zenekarok és néptánccsoportok előadási tesznek még színesebbé. 2018 óta a Városi Polgárrá Fogadó Ünnepséget is eme jeles rendezvényen tartjuk. Ilyenkor az elmúlt év május elseje és az adott év április 30-a között született gyermekeket hivatalosan is Nagykőrös város polgáraivá fogadjuk ünnepélyes keretek között.

A gyermekeket hagyományőrző népi fajátszótér, állatsimogató és még sok-sok érdekesség várja a rendezvénytéren. A hagyományőrzők utcájában kipróbálhatjuk a feledésbe merült foglalkozásokat, mint például az ólomöntés, vagy a kovácsmesterség. A népművészek utcájában megismerkedhetünk a szövés, horgolás, nemezelés, fafaragás, anyagozás művészetével.

A gasztronómia szerelmesei a sok finomság mellett megkóstolhatják Arany kedvenc ételeit, többek között a Marcza fánkot is. A szórakozásról számtalan fellépő gondoskodik, a koncertek közben pedig megpihenhet a Bor-kertben, közben gyönyörködhet a fantasztikus adottságokkal rendelkező Cifrakert gesztenyefái alatt.

A rendezvény hivatalos honlapja: aranynapok.hu

XXIII. Nagykőrösi Arany-Napok – 2023. szeptember 1-2-3.