Szabadság tér

 

Nincs olyan város, ahol ne volna Kossuth-szobor, Kossuth Lajos utca, út vagy tér. Nincs ez másként nálunk sem, hiszen a híres kormányzó politikus, Kossuth öröksége velünk él a XXI. században is. A város központjában emelkedik az egykor patinás szállodaként működő, ma a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központnak otthont adó impozáns épülettel szemben Kossuth Lajos szobra, melyet 1900. szeptember 30-án avattak fel.

A Vasárnapi Újság országos hírei között számolt be

erről a nagy jelentőségű eseményről, melyre számos városból érkezett küldöttség Nagykőrösre, hogy láthassák az 1848-as évből maradt arckép után készített, Tóth Árpád híres költő édesapja, Tóth András formálta szobrot. A szobor 8 ezer forintba került, mely tetemes összeget a település maga gyűjtötte össze, amire mindannyian büszkék lehetünk. Az eltelt évtizedek alatt többször helyezték át a szobrot a református templomkert sarkától a Szabadság tér szívéig. 1902-ben Cegléden, Kossuth városában is felavatták a saját szobrukat, mely eltért a kőrösi alkotástól, mégpedig a lábbelijében. Mivel nálunk cipőben, Cegléden csizmában lett Kossuth ábrázolva, így rögtön találgatások tárgyává tették ennek okát. Végül

az élces válasz sem maradhatott el,

hiszen Nagykőrösön azért önthették szoborba Kossuth Lajost csak cipőben, mert előző napon Cegléden elveszett a lábbelije. Ennek kiderítése, hogy hogyan veszett el a csizmája egy másik történet, melynek mindenki maga eredjen a nyomába! Higgyék el, városunk megannyi érdekességet rejt, elég, ha nyitott szemmel járunk, hiszen a történelem kézzel fogható, nyomon követhető, ha Nagykőrösön kirándulunk a történelmi belváros szívében!

Elérhetőség:

2750 Nagykőrös, Szabadság tér