Kőrös-ér

Kőrös-ér és gát térsége

Nagykőrös egyetlen természetes vízfolyása a Kőrös-ér. Különös helyet foglal el városunk természeti értékei között: a vízfolyást két oldalt kísérő széles gyepfelülettel és a Gát határrésszel együtt Natura 2000 terület.

A vízfolyás az elmúlt néhány évben, a környezetvédelmi előírások szigorodtával kapta vissza régi megjelenését, értékét. Mára már a Kőrös-ér és az őt kísérő kiterjedt gyepfelület is bővelkedik őshonos állat- és növényfajokban. A Duna-Ipoly Nemzeti Park elfogadott kezelési tervvel rendelkezik a területre, az érdeklődők az alábbi linken találnak részletes leírást a területről:

http://dinp.nemzetipark.gov.hu/_user/browser/File/Vedett_teruletek/Natura2000/Schrett_Andi/jovahagyott/Fenntartasi_terv_Gogany_mente_HUDI20022.pdf

(Forrás: www.dinpi.hu)

Kiknek ajánljuk a megtekintését?

Gyakorlatilag bárkinek.

Aki kutatás, a vizes élőhely megismerése céljából jön, jó segítség a fenti linken elérhető szakmai anyag.

Aki hasznos időtöltést szeretne a természetben, az is megtalálja a számítását a zavartalan természetben.

Melyik időszakban a legszebb?

Gyakorlatilag bármelyikben. A tavasz üde zöldje, egy nyári kellemes túra az árnyas fák alatt, az ősz csodálatos színei, vagy éppen a tél ködös zúzmarás világa … bármelyik kellemes kikapcsolódás lehet.

Mivel érdemes itt túrázni?

Gyalogosan és kerékpárral egyaránt jól járható a Kőrös-ér partja. Szervezett túraként javasolható a lovas fogattal történő közlekedés, közben gondtalanul bele lehet feledkezni a környezet szépségébe, a gyepfelület vadvirág együttesébe, és az elszórtan található füzek egyedi látványába. A terület gépkocsival nem bejárható!


Túraajánló

A Kőrös-ér, és azt két oldalt elválaszthatatlanul kísérő Gát térsége önállóan, vagy szervezett túraként is bejárható.

Javasoljuk az alábbiak szerint:

Gyalogosan vagy kerékpárosan a Kőrös-ér Rák utcai csatlakozásánál érdemes elindulni a vízfolyás északi partján. Ezen a szakaszon még mindkét part jól járható. Az első keresztúttól térjünk át a déli partra, és itt is haladjunk a túraút végéig.

A Kőrös-éren több átközlekedési lehetőség is van, javasoljuk a túrázónak azonban bevállalni a Kutyakaparó csárdáig terjedő utat, hiszen a Kőrös-ér ezen a szakaszon is több „arcát” mutatja meg. A csárda időszakosan működik. Egyéni (eklektikus) stílusban, de büszkén ápolja és mutatja meg az ide betérő számára Petőfi emlékét.

A túra hossza 15 km (egy irányban!), hamisítatlan alföldi tájon, emelkedő nélkül.

A túra időtartama:

Gyalogosan 3-5 óra,

Kerékpárral 1-2 óra

Amennyiben a túrázó lovasfogat mellett dönt, úgy a szervezést vállaljuk.