Ismeri Ön nagykőrös jelfáit?

Nagykőrösön nem újkeletű az erdő szeretete, lakói már a régmúltban is szoros kapcsolatot ápoltak az erdővel.

Ennek köszönhető a sok többszáz éves jelfák fennmaradása a környéken. A nagykőrösi tölgyesek megőrzését célzó természetvédelmi program lelkes szövetségest talált a hagyományosan erdőbarát kőrösiekben. A település a nevét is a környékbeli kőrisfaerdőről kapta, bár ez a faj ma már alig látható az erdőben. A városban sorfaként, és a múzeumkertben maradt meg nagyobb egyedszámban, ahol egy különösen szép magyar kőrisfa Arany János, az egykor a városban tanító költő nevét viseli.

A város címerében is a kőrisfa látható, s ez nem adományozott, hanem felvett, beszélő címer. A nagykőrösi erdőben sétálva a 80-100 éves „faifjoncok” közt találhatunk többszáz éves faóriásokat is. Ezek az ún. jelfák, más néven makkfák, amelyeket a régi időben törvény védett a kivágástól. A városhoz legközelebb áll a Pálfája, amelyet a legenda szerint az 1400-as évek közepén ültetett egy Pál nevű polgár. A Pálfája mellett még hét nevesített famatuzsálemet találtunk meg abból a 25 jelfából, amelyeket az 1930-as években neveztek el. Ezek közül a Nagyságos Fejedelem emlékét őrzi az Örkényi út mentén álló 600 éves, 620 cm kerületű Rákóczi-fa, de igen szép kort ért meg a 400 éves Mátyás király-fa és Széchenyi-fa is.

Úgy tartják, hogy akit egy fa névadására választanak, az beleköltözik a fa lelkébe és a fában él tovább. 2000-ben 14 új jelfát neveztünk el, melyekkel olyan közismert helyi személyeknek állítunk emléket, akik életük, munkásságuk során kiemelkedő cselekedeteikkel gazdagították városunk, országunk hírnevét.

Megismerheti a nagykőrösi jelfákat lovaskocsis túránk során. A túra időtartama 3-4 óra. Előzetes regisztrációhoz kötött.

Részletekről érdeklődjön a 06 30 663 4657 telefonszámon, kovart@kovart.hu e-mail címen vagy figyelje a Pálfája Oktatóközpont facebook oldalát.

Ha foglalni szeretne